KULINARNE SMAKI MAŁOPOLSKI

KULINARNE SMAKI MAŁOPOLSKI

30     

     W dniu 17.01.2018 r. odbył się w zatorskim WZS konkurs kulinarno-regionalny dla uczniów trzecich klas gimnazjum okolicznych szkół. W konkursie wystartowało 5 drużyn reprezentujących szkoły w Graboszycach, Podolszu, Przeciszowie i Zatorze.

      Uczniowie zmagali się z różnymi konkurencjami, w których wykazywali się wiedzą i umiejętnościami praktycznymi wykorzystywanymi w praktyce życia codziennego. Dojenie krów na czas, czy np. skubanie pierza nie są już czynnościami powszechnymi w Małopolsce, więc nie rozegraliśmy takich konkurencji. Organizatorzy dużą wagę przywiązywali do kultywowania tradycji w strojach ludowych (wszyscy prowadzący konkurs byli w pięknych strojach krakowskich) i regionalnych potrawach (były konkurencje na rozpoznawanie potraw tradycyjnych), więc kto wie, jakie konkurencje przygotują dla zawodników w przyszłym roku?

     Konkurs miał bardzo zróżnicowany charakter: były testy wiedzy turystycznej, quizy, zagadki o produktach regionalnych, konkurencje na rozpoznawanie zapachów przypraw tradycyjnej kuchni staropolskiej, zawodnicy rozpoznawali po smaku tradycyjne zarejestrowane produkty kulinarne Małopolski, doprawiali barszcz, obierali jabłka. Nie zabrakło czasu na chwile relaksu i podpowiedź do konkurencji w czasie multimedialnych prezentacji omawianych przez nasze uczennice z TOT (prezentacja Małopolska zachwyca) i TŻ (Tajemnice smaku). Bardzo ważną częścią konkursu był czas przeznaczony na degustację regionalnych dań przygotowanych przez naszych uczniów w pracowni gastronomicznej i bufet zaopatrzony w soki i napoje oraz inne smakołyki dostarczone przez sponsorów.

      Zwycięzcami zostali uczniowie 3 klasy gimnazjum ze szkoły w Przeciszowie, drugie miejsce zajęła drużyna z Podolsza a miejsce trzecie – klasa 3a z Zatora.

    Uczestnicy konkursu opuszczali budynek WZS w doskonałych humorach. Nagrodzeni zostali nie tylko zwycięzcy, ale wszyscy zawodnicy i opiekunowie drużyn oraz placówki, które reprezentowali. Piękne wydawnictwa albumowe, foldery, mapy, kubeczki pamiątkowe i słodkości trafiły do rąk zawodników dzięki hojności naszych sponsorów. Nagrodę ekstra dla zawodników zwycięskiej drużyny ufundowali Państwo Stuglik, podobnie jak ogromną ilość jabłek z uprawy ekologicznej, które upieczone z dodatkiem rodzynek, miodu i przypraw przez naszych kucharzy, wypełniały cały budynek pięknym zapachem i z wielkim apetytem były pałaszowane przez uczestników.

      Dziękujemy szkołom, które odpowiedziały na nasze zaproszenie do konkursu „Kulinarne smaki Małopolski” i zapraszamy w przyszłym roku.

    Dziękujemy również wszystkim, którzy finansowo lub rzeczowo pomogli nam w organizacji konkursu. Naszymi sponsorami byli: Urząd Miejski w Zatorze, Stowarzyszenie Dolina Karpia, Firma Maspex, Przedsiębiorstwo Agropunkt, Państwo Stuglik-gospodarstwo rolne, Firma Urbańscy, Przedsiębiorstwo „Spiżarnia Dolina Karpia”, Firma „EuroWafel”, Noclegi „Tanie spanie”- Sławomir Pomietlak, Spółdzielnia Uczniowska Arkadia-WZS. Bez Was konkurs miałby inny skromniejszy charakter.

     Szczególne podziękowania kierujemy do Pani Dyrektor WZS Marty Bies oraz uczniów WZS, którzy zaangażowali się w przygotowania i obsługę konkursu; nauczycieli: Pana Marka Mroczka za obsługę techniczną, Pana Krzysztofa Dudka za dokumentację fotograficzną, Pani Karolinie Malmon-Szot za pomoc w przygotowaniach kulinarnych oraz pracownikom obsługi. Na koniec podziękowania kierujemy do Stowarzyszenia „Trzewoje” i ROK w Zatorze za udostępnienie strojów krakowskich, które ubarwiły nasz konkurs i podkreśliły jego regionalny charakter.

                                       Wdzięczne organizatorki: Ewa Frączek, Alicja Makuch i Anna Paterek.

{gallery}2018/4{/gallery}

 {backbutton}

Facebook